Nederlandse verdachte in zaak zelfmoord Canadese tiener voor rechter | Stop Pesten NU

084-8340086

Nederlandse verdachte in zaak zelfmoord Canadese tiener voor rechter

 

De Nederlander Aydin C. (44) staat vanaf vandaag voor de rechter in Vancouver voor het afpersen van het Canadese meisje Amanda Todd. Haar verhaal werd in 2012 wereldnieuws toen ze op 15-jarige leeftijd zelfmoord pleegde na online pesterijen.

 

Het meisje uit Port Coquitlam, Canada, was 12 jaar toen ze 'door een vreemde' werd overgehaald om voor de webcam haar borsten te laten zien. Later werd ze opnieuw door die persoon benaderd. Hij dreigde de toplessfoto naar haar vrienden te sturen, tenzij ze 'een showtje'  gaf.

Toplessfoto op Facebook

Twee jaar later werd de foto op Facebook verspreid onder haar vrienden, waarna de pesterijen begonnen. Ze werd gepest op internet en op school. Ze raakte depressief, gebruikte drugs en alcohol, en zag als enige oplossing: vluchten voor haar pesters. 

Ze ging van de ene naar de andere school, maar de foto's bleven haar achtervolgen. Amanda plaatste op 7 september 2012 een negen minuten durende video op YouTube waarin ze op briefjes zette hoe pesterijen haar leven tot een hel maakten:

"Die foto kan ik nooit meer terugkrijgen. It's out there forever", luidt één van de noodkreten op de briefjes. Haar dramatische verhaal ging al snel de wereld over en werd vele miljoenen keren bekeken op YouTube.

Een maand later, in oktober 2012, pleegde ze thuis zelfmoord.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

Twee jaar later werd de 35-jarige Aydin C. opgepakt op een bungalowpark in Oisterwijk. Hij zou de bewuste naaktfoto van Amanda hebben gemaakt en verspreid. Hij werd in december 2020 door Nederland uitgeleverd aan Canada. Vervolgens werd de zaak een paar keer uitgesteld. 

Open brief verdachte

De man wordt niet beschuldigd van haar dood, maar wel van afpersing, criminele intimidatie, het lokken van kinderen en kinderpornografie. In 2015 stuurde Aydin C. een open brief aan RTL Nieuws waarin hij beweerde dat hij onschuldig is. Hij zegt zelf dat hij wel contact heeft gehad met Amanda, maar ontkent dat hij de foto online heeft gezet.

Zijn advocaat zegt tegen het Canadese televisiekanaal CBC dat hij blij is dat de zaak 'eindelijk begint'. Volgens hem zou er weinig bewijs zijn.

In januari van dit jaar besloot een Canadese rechter dat de media over Amanda mag schrijven in de zaak tegen Aydin C. In Canada is dat eigenlijk verboden als het om minderjarige slachtoffers gaat. Amanda's moeder wilde dat haar verhaal wél verteld wordt om nieuwe gevallen te voorkomen en ouders te waarschuwen.

Moeder Carol heeft zich sinds de dood van haar dochter ingezet om ouders van kinderen in soortgelijke situaties te helpen. In 2017 zei ze tegen RTL Nieuws dat ze medelijden heeft met mensen die anderen moeten kwetsen. 

De zaak tegen Aydin C. in Canada duurt drie weken. Als hij wordt veroordeeld, dan zal hij zijn straf in Nederland uitzitten. Ook als hij wordt vrijgesproken, gaat hij naar een Nederlandse cel. In 2017 werd hij namelijk al veroordeeld tot tien jaar en acht maanden gevangenisstraf omdat hij 34 andere jonge meisjes en vijf mannen zou hebben misbruikt. Die straf zal hij hier uitzitten.

Bron RTL Nieuws

 

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco