Nieuwe integriteitskwestie zorgt voor breuk binnen EU-fractie D66: 'Machtsmisbruik en pesten' | Stop Pesten NU

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Nieuwe integriteitskwestie zorgt voor breuk binnen EU-fractie D66: 'Machtsmisbruik en pesten'

Opnieuw trammelant binnen de D66-gelederen. Een integriteitskwestie zorgt voor een breuk tussen de D66-Europarlementariërs Sophie in 't Veld en Samira Rafaela. D66-medewerkers hebben klachten ingediend over pestgedrag door Rafaela. Daardoor gaan delegatieleider In 't Veld en Rafaela elk hun eigen weg nu. D66 had maar twee zetels in het Europees Parlement. D66 werd de laatste tijd al flink geplaagd door integriteitskwesties. Komende zondag zou er een besloten D66-ledenbijeenkomst plaatsvinden over de MeToo-affaires binnen de partij. Echter blijkt dat D66 niet alleen problemen binnen de gelederen heeft op nationaal en regionaal niveau, ook op Europees niveau is het misgegaan. 

Drie oudmedewerkers dienden klachten tegen Samira Rafaela in omdat zij zich als werkgever schuldig zou hebben gemaakt aan onder andere machtsmisbruik en pestgedrag. De Commissie integriteitsonderzoeken heeft de klachten gegrond verklaard, het onderzoek is in handen van NRC. De D66-commissie schrijft dat het gaat om 'intimidatie, machtsmisbruik, pestgedrag en bedreiging'. Dat zou hebben geleid tot een 'onveilige werksituatie'. Rafaela zegt zich niet te herkennen in de klachten en de onderzoeksbevindingen. Inmiddels is er een conlfict ontstaan tussen Rafaela en In 't Veld.

Volgens Rafaela is het onderzoek naar haar niet goed uitgevoerd. Volgens haar heeft de commissie bewijsstukken niet willen inzien en laten meewegen. Daarnaast zouden er geen getuigen zijn gehoord. De D66-politica heeft laten weten een advocaat in de arm te hebben genomen. Partijbronnen hebben aan NU.nl bevestigd dat het conflict een scheuring binnen de D66-fractie teweeg heeft gebracht. Rafaela heeft inmiddels de samenwerking officieel opgezegd. Daardoor kunnen de twee geen personeel meer delen en moest er een medewerker vertrekken.

 

Bron

 

 

Tip van de redactie

Tip van onze redactie met interessante informatie over pesten en online pesten (cyberpesten):