Sarah (15) door jongen via Instagram tot misbruik gedwongen: 'Er zijn veel jonge daders' | Stop Pesten NU

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Sarah (15) door jongen via Instagram tot misbruik gedwongen: 'Er zijn veel jonge daders'

Sarah was slachtoffer van online seksueel misbruik. Ze was pas 15. De dader was ook minderjarig, maar loog over zijn leeftijd. Wat eerst fijn en vertrouwd voelde, eindigde in een ware nachtmerrie.

Sarah is niet het enige voorbeeld waarbij een minderjarige de dader is van seksueel geweld. Dit blijkt uit de Dadermonitor Seksueel Geweld tegen kinderen 2015-2019 die 8 juni 2021 is uitgebracht. 

27 procent van de daders is minderjarig. Er is de afgelopen jaren weinig veranderd in de aanpak van de daders. De online leefwereld waar jongeren zich in bevinden, maakt het probleem alleen maar erger.

Online

Sarah (echte naam bekend bij de redactie) en de dader waren elkaar in het echt tegengekomen, maar de band werd vooral sterker via het online platform Instagram. "Het begon toen hij mij had toegevoegd op sociale media. We raakten in gesprek en hij was heel aardig op dat moment. Ik had problemen thuis en wist niet waar ik steun moest krijgen. Hij was er toen voor me."

De dader gaf Sarah vooral het gevoel dat ze er mocht zijn als mens. "Hij wilde meer over mij weten als persoon en daar was ik blij mee. Hij gaf me het gevoel dat ik alles met hem kon delen." 

Nachtmerrie

Dit veranderde echter in vijf maanden tijd. "We gingen steeds vaker afspreken. Op een gegeven moment vroeg hij of ik seks met zijn vrienden wou hebben en met meerdere mannen. Ik weigerde."

De dader heeft haar er toen onbewust toch ingeluisd: "Op Instagram vertelde hij dat we zouden afspreken, maar hij lokte me naar een huis waar er meerdere mannen kwamen met wie ik seks moest hebben. Hij was in bezit van een pistool en bedreigde dat hij mij zou doodschieten als ik het niet zou doen."

Sarah geeft aan dat het onwerkelijk was dat dit kon gebeuren. "Ik raakte verstijfd, zag zwart voor mijn ogen. Pas de volgende dag besefte ik wat er was gebeurd."

Wat is grooming?

Grooming is een proces waarbij een dader het vertrouwen wint van een ander (het slachtoffer) met het doel deze persoon (online) seksueel te misbruiken door aanranding, verkrachting, seksuele uitbuiting, het produceren van kinderporno, ontvoering of mensenhandel. Johannes Dijkstra, projectbegeleider van Chat met Fier, een online chatservice waar slachtoffers van geweld en misbruik anoniem hulp kunnen zoeken, zegt dat grooming steeds meer via online platforms gebeurt.

"Er wordt bewust geprobeerd een band op te bouwen met als doel degene te misbruiken of uit te buiten. Deze processen gebeuren of beginnen steeds meer online. Iemand kan dan vanuit zijn luie stoel in de woonkamer het vertrouwen winnen van  meerdere mensen om ze uiteindelijk seksueel te misbruiken."

 

Leestip van onze redactie:

 

Verandering

Uit de Dadermonitor blijkt dat er tussen 2015 en 2019 16.495 incidenten van seksueel geweld tegen kinderen behandeld zijn. De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Herman Bolhaar, vindt dit onacceptabel en vindt dat er snel verandering moet komen.

"Er zijn veel jonge daders, de doorlooptijden zijn te lang en het voorkomen van daderschap, of herhaald daderschap, lukt nog steeds onvoldoende. Er verandert te weinig in de aanpak."

 

Bron RTL Nieuws

 

Doelgroep: 
Professionals
Ouders

Tip van de redactie

Tip van onze redactie met interessante informatie over pesten en online pesten (cyberpesten):